Sposób przygotowania

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 3-4 min., na pół miękko. Ja gotuje zwykle po 4-5 płatów, żeby się nie posklejały. Wyjmujemy na talerz. Rozkładamy płaty osobno, aby się nie posklejały.

Sos mięsny: na patelnie wkładamy mięso. Dodajemy przyprawy i dusimy na małym ogniu przez ok. 15 min. Do mięsa dodajemy 2 sosy bolońskie z torebki, które przyrządzamy wg przepisu na opakowaniu, wszystko gotujemy jeszcze ok.5min

Sos beszamelowy: do rondelka wkładamy masło i roztapiamy je na małym gazie. do masła, powoli wsypujemy mąkę i mieszamy do otrzymania jednolitej konsystencji. Wlewamy część mleka i mieszamy aby nie powstały grudki. Gdy sos będzie gęstniał wlewamy resztę mleka. Sos powinien mieć konsystencje gęstej śmietany.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy kolejno warstwy: makaron, sos beszamelowy, sos mięsne , ser żółty itd. Na wierzchu makaron posypujemy startym serem. Pieczemy w temp. 180o przez ok. 20-30 min.

Komentarze

  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    lazania tradycyjna z sosem z torebki to jakaś kpina
  • 1
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    moja ulubiona

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !