Sposób przygotowania

Białka z solą i 4 dag słodziku ubij na sztywno. Do piany z białek kolejno dodawaj żółtka. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, 1 dag kakao i przyprawą do piernika. Małymi porcjami wsypuj do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto przelać do wyłożonej pergaminem blachy (23x23 cm). Piecz 20 minut w temp. 175 stopni. Wyjmij z blachy, wystudź.
Wiśnie osącz na sicie, zalewę zachowaj. Budyń wymieszaj z 6 łyżkami zalewy wiśniowej, resztę zalewy zagotuj. Wlej rozrobiony budyń. Mieszając, doprowadź do wrzenia. Posłodź 2 łyżeczkami słodziku. Wymieszaj z wiśniami. Odstaw do wystudzenia. Wystudzone ciasto przekrój. Przełóż masą wiśniową. wstaw do lodówki na 30 minut. Śmietanę ubij na sztywno ze słodzikiem w płynie. Rozsmaruj na cieście. Wstaw do lodówki na 2 godziny.
Ciasto oprósz cynamonem.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !