Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy do miseczki dodajemy starte na tartce jarzynowej masło (82% tłuszczu), jajko, cukier. Szybko zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce ok. 30 minut. Mleko przelewamy do garnuszka. Odlewamy ok. ½ szklanki i rozpuszczamy w tym budyń (duże opakowanie na 3/4 litra mleka)Resztę mleka gotujemy dodając 2 łyżki masła i ok. 6 płaskich łyżek cukru. Jak tylko mleko zacznie się gotować wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy do momentu aż zgęstnieje. odstawimy aby nieco ostygło. W tym czasie wyjmujemy ciasto i wylepiamy nim dno tortownicy oraz brzegi zostawiamy kulkę wielkości mandarynki. Następnie na cieście układamy gruszki obrane i pokrojone w plasterki i ścieramy imbir. Całość zalewamy budyniem. Do pozostałego ciasta dodajemy cynamon a następnie rozwałkowujemy na stole i układamy np. kratkę. Całość pieczemy w 180 stopniach ok. 35-40 minut.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    bardzo fajne modyfikacje, szczególnie ten imbir mi się podoba :-) bardzo udane ciasto
  • 2
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    a jakie pyszne w smaku to ja dziękuję za super przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    Super
  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    Super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    smacznego....
  • 1
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    mi też sie podoba z chęcią bym teraz zjadła
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    iknbozka

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !