Sposób przygotowania

Do garnka wlac oliwe, dodac dwa rodzaje masla.Jak sie roztopi maslo wlozyc udka kurczaka i grubo pokrojona cebule.Smazyc do zrumienienia mieska--uwazac na cebule, zeby sie nie spalila.
Gdy miesko smakowicie sie zarumieni, wlewamy wode---jak na zupe.Dodajemy przyprawy i gotujemy na duzym gazie, zeby nie oddzielil sie tluszcz od wody--ma byc wszystko jednej konsystencji.
Gdy miesko juz ugotowane (sprawdzamy wciaz stan wody, ktorej musi byc tyle, zeby moc w niej ugotowac ryz )
W razie potrzeby wiecej doprawic, bo ryz nie powinien byc mdly !!!
W osobnym garnku, na odrobinie tluszczu--obojetnie jakiego przesmazamy delikatnie ryz, mieszajac.
Zalewamy go goracym--sosem (bedzie sie\"babolilo\", wlewamy tyle sosu, az przykryje nam dobrze ryz.Zostawiamy na malym ogniu, az do ugotowania ryzu.
Nie trwa to dlugo, bo ryz(nie musi byc basmatti), gotuje sie szybko.
W tym czasie, to juz zalezy od inwencji, przygotowujemy zielona salate z dodatkami, ktore lubicie lub macie pod reka i sosem vinegrete.
Wykladamy ryz na talerz, na wierzchu kladziemy kawalek kurczaka, otaczamy wianuszkiem salaty i mozna--jak kto chce wzbogacic--wianuszkiem z usmazonych pieczarek.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    MAŁGORZATA108

    Trzeba go nazwiać \"Rewolucyjny al-Kadaffi\".
  • 0
    100_3053
    Opublikowano

    Barbara40

    Tego sie obawialam, ze rozpoczna sie min glupie komentarze, co do nazwy potrawy... No, coz, ten ryz nie ma nic wspolnego z Kadafim, ale, kazdy ma prawo mowic co mu w duszy gra....
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Tomek13

    dobre
  • 0
    original
    Opublikowano

    bami

    Wygląda i brzmi naprawdę pysznie :)
  • 1
    100_3053
    Opublikowano

    Barbara40

    Dziekuje, za mile slowa
  • 0
    original
    Opublikowano

    Betka

    wyśmienite;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !