Sposób przygotowania

Jajka wyjmujemy z lodówki. Chodzi o to, żeby miały temperaturę pokojową.
Foremki bardzo dokładnie smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Nadmiar wysypujemy. Foremki wkładamy do lodówki.
Do garnka wlewamy trochę wody, zagotowujemy. Do dużej miski wkładamy połamaną czekoladę, pokrojone w kostkę masło oraz wódkę. Następnie stawiamy miskę na garnku z gotującą się wodą (tzw. bain-marie, czyli kąpiel wodna). Dno miski nie może dotykać wody. Chodzi o to, żeby czekolada nie osiągnęła podczas topienia zbyt wysokiej temperatury. Dzięki temu zachowa jedwabistą konsystencję.

Podczas kąpieli wodnej cały czas mieszamy masło i czekoladę do momentu aż się rozpuszczą i bardzo dokładnie połączą. Zdejmujemy miskę z garnka i odstawiamy. Czekolada powinna całkowicie ostygnąćJajka, żółtka i cukier wkładamy do miski i ubijamy dokładnie za pomocą miskera. Następnie łączymy je z masą czekoladową. Jajka i czekolada powinny mieć tą samą, pokojową temperaturę. To kolejny warunek zachowania jedwabistej konsystencji całej masy.
Następnie do całości powoli dodajemy mąkę i wszystko bardzo dokładnie ze sobą łączymy. Przelewamy do przygotowanych wcześniej foremek i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Przed podaniem rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Babeczki pieczemy 10-12 min. Następnie bardzo delikatnie za pomocą czubka nożna okrawamy babeczkę dookoła brzegów foremki i do góry dnem, delikatnie, przekładamy na talerzyk. Babeczka powinna bez problemu wyjść z foremki. Wszystko robimy przez rękawice kuchenne- foremki są bardzo gorące.
Podajemy z kulką lodów waniliowych i polewą czekoladową

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    zbysio

    super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    zbysio

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !