Sposób przygotowania

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać ½ szkl cukru pudru i dokładnie ubić. Z pozostałym cukrem wymieszać żółtka, połączyć z pianą i lekko wymieszać. Powoli dodawać mąkę wymieszaną z kawą i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Wylać do formy wyłożonej natłuszczoną folią aluminiową. Piec w temp 170 stopni około 35 minut. po ostudzeniu przekroić na 2 placki. Buraka ugotować lub upiec w piekarniku, zetrzeć na tarce i wycisnąć sok. Z mleka, budyniu, cukru, mąki krupczatki i mleka ugotować budyń, ostudzić. Masło utrzeć z zimnym budyniem na puszystą masę, dodać sok z buraka, spirytus i sok z cytryny do smaku. Upieczone przekrojone ciasto skropić kawą, wyłożyć masę, wyrównać, przykryć drugim ciastem. Ostudzić. Ozdobić według uznania.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Dorota76

    fajny placek
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Renataj

    Chciałam zrzucić kilka kilogramów, ale przejdę na dietę od jutra - dziś piekę ten apetyczny placek.
  • 2
    original
    Opublikowano

    Seba

    super
  • 2
    original
    Opublikowano

    Motorek

    smaczne
  • 2
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    ślicznie wygląda
  • 1
    original
    Opublikowano

    Łukasz15

    Wygląda super
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ewelina38

    świetne ciasto
  • 1
    original
    Opublikowano

    kate.500

    slicznie wyglada
  • 2
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Bajeczne ciasto. Wspaniale wygląda.
  • 1
    original
    Opublikowano

    olkaaa

    bardzo ciekawe
  • 0
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Ale kuszące :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !