Sposób przygotowania

Warzywa obrać i oczyścić. Pora pokroić w plastry, a cebulę w piórka. Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, dodać por i cebulę. Zeszklić. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić na plastry. Również przełożyć na patelnię. Posypać solą oraz czarnym mielonym pieprzem. Podsmażać, aż będą miękkie. Na samym końcu do warzyw i pieczarek dodać pomidory osączone z zalewy. Podsmażać jeszcze kilka minut. Ostudzić i wymieszać z jajkami.

Przygotować sos: w naczyniu szklanym wymieszać śmietanę, starty parmezan oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawić do smaku solą oraz czarnym pieprzem.

Cisto francuskie rozmrozić, posypać lekko mąką i rozwałkować.

Naczynie żaroodporne posmarować pozostałym masłem. Ułożyć ciasto francuskie. Na cisto wyłożyć połowę sosu, następnie warzywa z pieczarkami i pozostały sos. Wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 180°C i piec przez około 25 minut.

Spróbuj również

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Misiek1

    podoba mi się pomysł na taką zapiekankę:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    pawel6

    łatwa w przygotowaniu i pewnie smaczna
  • 0
    original
    Opublikowano

    ilka_86

    pyszna zapiekanka
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    iknkirke

    mniam
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    wszystkie składniki mi pasują, więc na pewno by mi smakowało :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !