Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Zapiekanka z mięsem mielonym, młodymi ziemniakami i kapustą wg Piotra Ogińskiego

5.0
(34)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Oto świetny przepis na obiad dla całej rodziny. Zapiekanka z mieloną łopatką wieprzową, młodą kapustką i młodymi ziemniakami z marynowaną perłową cebulką oraz konserwowymi ogórkami w roli dodatków. Mniam!

Składniki:

boczek surowy wędzony 80 g
cebula biała 1 szt.
czosnek 3 ząbki
łopatka wieprzowa 400 g (mielona)
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat 1 łyżka
młode ziemniaki 400 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Tymianek suszony Prymat 2 łyżeczki
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 2 łyżeczki
Rozmaryn suszony Prymat 2 łyżeczki
młoda kapusta 1 główka
śmietanka 36% 150 ml
parmezan 20 g
lubczyk świeży 5-6 liści
sos sojowy 30 ml

Dodatki:

lubczyk świeży
Cebulka perłowa marynowana Smak
ogórki konserwowe Smak

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Zapiekanka z mięsem mielonym, młodymi ziemniakami i kapustą wg Piotra Ogińskiego

Boczek smażymy od zimnej patelni wraz z ½ cebuli oraz 2 ząbkami czosnku przez ok. 3 minuty.

Resztę cebuli oraz czosnku dodajemy do mięsa wraz z przyprawą do mięsa mielonego i całość dokładnie mieszamy.

Ziemniaki kroimy w centymetrowe plastry, przekładamy do naczynia żaroodpornego, doprawiamy solą, tymiankiem, pieprzem cytrynowym oraz rozmarynem, dokładnie mieszamy, przerzucamy na patelnię z boczkiem i smażymy ok. 4-5 minut.

W międzyczasie z młodej kapusty usuwamy zewnętrzne liście, kroimy na pół, odrywamy 3-4 liście którymi wyścielamy dno naczynia żaroodpornego, na kapustę przekładamy podsmażone ziemniaki wraz z boczkiem, zalewamy śmietanką, na górę rozdrabniamy mięso tak jak jest to pokazane na filmie, następnie trzemy parmezan, układamy liście lubczyku, dolewamy sosu sojowego, przykrywamy dokładnie liśćmi kapusty i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut, pamiętając by w połowie pieczenia dokładnie ją wymieszać, tak by kapusta nam się nie spaliła, a całość ładnie zapiekła.

Na gotowej zapiekance układamy cebulkę perłową, posiekane ogórki konserwowe oraz świeży lubczyk. 

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak