Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Zapiekanka z mięsem mielonym, młodymi ziemniakami i kapustą wg Piotra Ogińskiego
Boczek smażymy od zimnej patelni wraz z ½ cebuli oraz 2 ząbkami czosnku przez ok. 3 minuty.
Resztę cebuli oraz czosnku dodajemy do mięsa wraz z przyprawą do mięsa mielonego i całość dokładnie mieszamy.
Ziemniaki kroimy w centymetrowe plastry, przekładamy do naczynia żaroodpornego, doprawiamy solą, tymiankiem, pieprzem cytrynowym oraz rozmarynem, dokładnie mieszamy, przerzucamy na patelnię z boczkiem i smażymy ok. 4-5 minut.
W międzyczasie z młodej kapusty usuwamy zewnętrzne liście, kroimy na pół, odrywamy 3-4 liście którymi wyścielamy dno naczynia żaroodpornego, na kapustę przekładamy podsmażone ziemniaki wraz z boczkiem, zalewamy śmietanką, na górę rozdrabniamy mięso tak jak jest to pokazane na filmie, następnie trzemy parmezan, układamy liście lubczyku, dolewamy sosu sojowego, przykrywamy dokładnie liśćmi kapusty i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut, pamiętając by w połowie pieczenia dokładnie ją wymieszać, tak by kapusta nam się nie spaliła, a całość ładnie zapiekła.
Na gotowej zapiekance układamy cebulkę perłową, posiekane ogórki konserwowe oraz świeży lubczyk.
Smacznego!