Sposób przygotowania

Białka ubić na sztywno, dodać cukier, chwilę ubijać i dodać żółtka. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać najlepiej łyżką, przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i upiec w piekarniku w temp. 180oC na jasno brązowy kolor.

Ponadto:
30 dag jagód,
1 biała czekolada

Masa jagodowa:
1\\2 kg jagód /mogą być mrożone/,
1\\2 szkl. cukru,
1\\2 kremowego twarożku lub gęstego jogurtu naturalnego
375 ml śmietanki 30%,
1 galaretka o smaku owoców leśnych,
2 łyżki żelatyny.
Galaretkę z żelatyną rozpuścić w szklance wody. Jagody przeznaczone na mase zmiksować z cukrem na mus i dodać chłodną galaretkę. Śmietanę ubić na sztywno, stopniowo cały czas ubijając dodawać twarożek, a następnie tężejący mus jagodowy. Na koniec wsypać pozostałe całe jagody, wymieszać i wylać na budyń

Budyń:
1 budyń waniliowy na 0,5 l mleka
2,5 łyżki cukru,
2 szkl. mleka,
1 kopiasta łyżka mąki pszennej.
Z podanych składników ugotować budyń i gorący wylać na przestudzony biszkopt.



Całość posypać startą białą czekoladą.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !