Sposób przygotowania

Mąkę przesiać, dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Dobrze wyrobić (trwa to dość długo), by ciasto było mięciutkie i elastyczne. Dobrze i mocno wybić wałkiem (około 10 - 15 minut), by w cieście
pojawiły się pęcherzyki powietrza. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut. Pracując tylko z częścią ciasta na jeden raz (reszta pozostaje w lodówce) rozwałkować (cieniutko), wycinać równą liczbę krążków trzech wielkości (u mnie szklaneczka do napojów, kieliszek, nakrętka od likieru ;-). Każdy z krążków naciąć kilkakrotnie nożem, nie docinając do środka. Krążki składać po 3, najmniejszy na wierzchu, po środku mocno nacisnąć, by się skleiły.
Garnek wysmarować cienko octem (aby róże nie chłonęły tłuszczu), postawić na palnik, wlać olej, dodać łyżkę spirytusu.
Róże kłaść na gorący tłuszcz, najmniejszym krążkiem do spodu. Smażyć na złoty kolor z obu stron, osączyć na ręczniczku papierowym. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. W środek włożyć malinkę z zalewy lub łyżeczkę marmolady różanej.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    ewasylwia

    pięknie wyszły
  • 0
    original
    Opublikowano

    ilka_86

    dziękuję:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka189

    wyglądają uroczo

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !