Przepis i sposób przygotowania na: Zupa warzywno-grzybowa z pulpecikami
Marchew, pietruszkę i ziemniaki obrać, opłukać pod bieżącą wodą i pokroić w grubą kostkę (jednego ziemniaka pozostawić w całości). Obrane warzywa przełożyć do garnka i zalać bulionem mięsnym. Dodać przyprawy: pieprz w ziarnach, ziele angielskie, odrobinę majeranku i liść laurowy. Gotować przez 10 minut na wolnym ogniu. Do zupy dodać pokrojone na kawałki grzyby. Przykryć pokrywą i gotować przez kolejne 10 minut. Wyłowić całego ziemniaka, przecisnąć go przez praskę i pozostawić go do wystygnięcia. Następnie do garnka wsypać mrożoną kukurydzę oraz groszek. Gotować.
W osobnym naczyniu wymieszać mięso mielone z ziemniakiem, solą, czarnym mielonym pieprzem, posiekaną natką pietruszki i jajkiem. Formułować małe pulpeciki i smażyć na rozgrzanym oleju. Dodać do gotującej zupy.
Na patelni roztopić masło. Dodać mąkę. Przyrządzić zasmażkę i dodać ją do zupy.