Sposób przygotowania

Jabłka przepuścić przez sokowirówkę. Otrzymany sok dosłodzić do smaku, podgrzać w garnku i gorący przelać do butelek. Pasteryzować około 10-15 minut. Później przestudzić i odstawić w ciemne, chłodne miejsce na około 2-3 tygodnie.
Liście mięty umyć, wrzucić do szklanego naczynia, zalać alkoholem i też odstawić w ciemne, chłodne miejsce na około 2 tygodnie.
Po tym czasie około 3/4 litra soku jabłkowego zagotować z 30 dag cukru i wystudzić. Miętowy alkohol przecedzić, dolać do syropu jabłkowego, wymieszać i znów przecedzić ( najlepiej przez gęstą gazę ).
Nalewkę miętową można podawać samą lub rozcieńczać z wodą mineralną.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Neetka90

    trzeba będzie spróbować ! :D
  • 1
    original
    Opublikowano

    basia70

    spróbuję
  • 1
    original
    Opublikowano

    Justyna Jussstiii

    smaczne
  • 2
    original
    Opublikowano

    Halusia

    Pyszniuśkie!
  • 1
    original
    Opublikowano

    FAFIK

    Jabłko i mięta - lubię to połączenie
  • 2
    original
    Opublikowano

    Dorota59

    świetna-coś dla mnie
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Zoso

    super nalewska
  • 0
    original
    Opublikowano

    Stenka

    Ladny kolorek

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !