Sposób przygotowania

W naczyniu podgrzać mleko, dodać rozkruszone drożdże, mąkę, roztopione 4 dag masła, 2 żółtka i sól. Wymieszać i dokładnie wyrobić ciasto. Odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, uformować małe bułeczki ułożyć je na blaszce w odstępach około 5 cm. Cebulę cienko pokroić, sparzyć wrzącą wodą, osączyć i udusić na rozgrzanym maśle. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. W wyrośniętych bułeczkach zrobić na środku wgłębienie, posmarować białkiem, włożyć farsz, posypać tartym serem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni na złoty kolor.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    fajne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Seba

    smaczne
  • 2
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Lubię takie placuszki.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !