Sposób przygotowania

Naczynie do pieczenia wyłożyć wyrobionym ciastem i piec w piekarniku nastawionym na 190 st., aż się zarumieni. Posypać otartą skórką z cytryny i rozsmarować dżem. 55g cukru rozpuścić w 150ml wody, gotując na małym ogniu. Jabłka obrać, pokroić w plasterki i gotować w syropie aż będą dość miękkie. Lekko ostudzić i ułożyć na cieście. Białka ubić na sztywną pianę, dodać resztę cukru i wyłożyć na jabłka. Wstawić do niezbyt gorącego piekarnika nastawionego na 140 st. i piec, aż beza się zetnie i lekko zarumieni.
Można podawać z kleksem bitej śmietany, jogurtu greckiego bądź kulką lodów, na ciepło lub lekko schłodzoną.

Komentarze

  • 0
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    Myślę ,że to musi być mała tortownica , bo taka mała porcyjka mąki ....nie napisałaś,...
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    irenka

    dlaczego po szwdzku?
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnieszka/picola

    właśnie, dlaczego po szwedzku?
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    mirosława4

    smaczna

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !