Sposób przygotowania

Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i dokładnie odparowujemy. Następnie rozgniatamy za pomocą tłuczka lub praski do ziemniaków, stawiamy garnek z powrotem na maleńkim ogniu i dodajemy masło. Dokładnie mieszamy, po czym – nie przerywając energicznego mieszania drewnianą łyżką lub mikserem - stopniowo dolewamy gorące mleko. Pod koniec ubijania doprawiamy masę solą, pietruszką i prażoną cebulką. Na talerzu ozdabiamy kleksem kwaśnej śmietany. Gotowe pure powinno mieć konsystencję gładkiego, puszystego kremu.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    takie pure to nawet same jest dobre
  • 0
    original
    Opublikowano

    kasienka23

    lubię :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !