Sposób przygotowania

Masło rozpuścić. Drożdże wmieszać z 1 łyżką cukru i 0/5 szkl. mleka, odstawić. Do mąki dodać rozczyn, resztę mleka i 1 łyżkę cukru., 2 żółtka, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wyroić dodać masło. Wyrośniete ciasto rozwałkować na placek około 0,5 cm, z którego wykrawać duże krążki. Na każdym krążku kłaść łyżkę wiśni, zlepić i formować bułeczki. Wykładać je na lasze z papierem do pieczenia. Jajko i 1 białka rozmącić, smarować wierz każdej bułeczki. Piec około 25 minut w temp. 180 stopni. Ostudzone bułeczki posypać cukrem pudrem

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !