Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto makowe z kruszonką

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 5 szkl
mleko 200 ml
drożdże 4 dag
cukier 1/2 szkl
masa makowa 1 puszka
żółtko jajek 4 szt
skórka z cytryny - otarta 1 łyzeczka
cukier waniliowy 2 łyzeczki
masło 20 dag
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto makowe z kruszonką

Drożdże rozetrzeć z 4 łyżkami cukru, dodać ciepłe mleko i 2 szklanki mąki, wymieszać i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dodać 1 szklankę mąki, 5 łyżek rozpuszczonego masła, 2 żółtka, szczyptę soli, otarta skórkę z cytryny i wyrobić ciasto, odłożyć do wyrośnięcia. Z 2 szklanek mąki, 2 żółtek, pozostałego cukru i masła oraz cukru waniliowego zrobić kruszonkę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, jeszcze raz go wyrobić, włożyć do przygotowanej brytfanny, wyłożyć masę makową, posypać kruszonką. Pozostawić na 10 minut. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 30-35 minut w temp 190 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 10.10.2013 17:41
Smaczna musi być.
m1monika 18.05.2012 08:02
pyszne :-)
Kas2 20.04.2012 22:24
pyszności
Iwona51
Iwona51 29.11.2011 09:25
extra
mirosława4 07.02.2011 13:59
lubię makowce i ciasta z makiem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak