Sposób przygotowania

Mąkę przesiać do miski w środku zrobić wgłębienie.
Wlać kilka łyżek letniego mleka, wsypać łyżeczkę cukru i pokruszone drożdże, wymieszać, z wierzchu oprószyć odrobiną mąki. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce.
Do wyrośniętego zaczynu dodać olej, jajko, żółtko, sól i resztę cukru, wlać pozostałe mleko. Zagnieść gładkie ciasto, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Ponownie krótko zagnieść i odstawić jeszcze na 10-15 minut.
Stolnicę oprószyć mąką, rozwałkować ciasto na grubość ok. 3cm. Za pomocą szklanki wycinać spore kółka (ok. 6cm średnicy).
Ciastka ułożyć na stolnicy w sporych odstępach, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.
W garnku rozgrzać olej, na gorący tłuszcz ostrożnie wkładać pączki (wypukłą stroną do dołu), przykryć. Smażyć przez 3 minuty, odwrócić na druga stroną i już bez przykrywki smażyć kolejne 3 minuty. Gotowe paczki osączyć na jednorazowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu.
Szpryckę z długą tulejką napełnić marmoladą. Nadziewać pączki.
Cukier puder przesiać przez sitko, utrzeć z 4-5 łyżkami ciepłej wody (dodać wybrany barwnik). Ostudzone paczki polać lukrem, udekorować wg uznania.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !