Sposób przygotowania

Ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę. Od razu zagnieść je z masłem, żółtkami. Na koniec przyprawić do smaku. Z przygotowanego ciasta uformować wałek ok 2 cm- następnie pokroić go na 4 cm kawałki. Każdy kawałek obotczyć w mące, roztrzeoanych jajkach, a na końcu w bułce tartej. Rogrzać patelnię z olejem. Przygotowane krokiety smażyć na złoty kolor.

Najlepiej z przygotowanej masy uformować kilka korkiecików i je usmażyć. Jeżeli podczas pieczenia krokieciki będą nam pękać: to do masy trzeba dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.

Krokieciki najlepiej smakują polane sosem, np. pieczarkowym.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !