Sposób przygotowania

2 galaretki robimy używając 700 ml wody. Studzimy i odstawiamy, żeby zaczęła tężeć. Żelatynę wsypujemy do kubeczka i zalewamy wodą- tyle, żeby ją przykryć, dobrze mieszamy aż się rozpuści. Dolewamy troszkę gorącej wody i znów mieszamy. Powinna być gęsta ale na tyle płynna by można było ją wlać.
Śmietanę ubijamy mikserem z cukrem pudrem na bitą śmietanę. Do tego dodajemy serek, razem miksujemy kilka sekund i cały czas miksując powoli wlewamy żelatynę.Masę wylewamy do tortownicy a na wierzch wylewamy lekko wystudzoną, lekko już tężejącą galaretkę.
Serniczek wstawiamy do lodówki aż zastygnie.
Sernik jest jeszcze pyszniejszy gdy na wierzchu (przed wylaniem galaretki) ułożymy owoce- świeże lub z puszki. Owoce można także wymieszać razem z masą serkową. Na dno tortownicy układamy biszkopty. Można je moczyć w galaretce.
Zamiast żelatyny do serków dodajemy rozpuszczone w bardzo małej ilości wody 2 galaretki.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    Bardzo lubię takie serniki na zimno

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !