Sposób przygotowania

Drożdże mieszamy z wodą i pozostawiamy na 15 minut. Masło roztapiamy, jajko należy rozbełtać widelcem. Mąkę przesiewamy do dużej miski i dodajemy resztę składników. Wszystko mieszamy mikserem, badż ręcznie. Ciasto wyrabiamy około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Pod przykryciem pozostawiamy na 1 1/2 godziny w ciepłe miejsce.
W połowie czasu ciasto odgazowujemy ( wyciągamy z miski i skłądamy jak kopertę) Następnie dzielimy na 4 lub więcej części, formujemy bagietki i układamy na obsypanym mąką płótnie do wyrośnięcia na 40 minut.
Blaszkę nagrzewamy, wyrośnięte bagietki nacinamy ostrym nożem i układamy na gorącej blaszce. Bagietki wraz z mniejszą blaszką wypełnioną 3/4 szklanki wody wsuwamy do piekarnika. Pieczemy w 220 *C przez około 15 minut.

Komentarze

  • 5
    no-image
    Opublikowano

    pawel6

    super pomysł
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Karolina92

    uwielbiam i bagietki i szczypiorek, wiec sprawdze przepis na 100% :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Apetyczne, zwlaszcza z maselkiem :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Andysz

    ekstra;]
  • 0
    original
    Opublikowano

    ilka_86

    polecam, bo są przepyszne do kanapek:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !