Sposób przygotowania

Z mąki pszennej, masła( 1,2 kostki), cukru( 0,75 szklanki) i całego jajka przygotować kruche ciasto. Ciasto zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut. Jabłka obrać, pokroić. W garnku przygotować karmel z cukru, dolać do niego około 75 ml wrzątku ciągle mieszając. Należy uważać, żeby cukier się nie zbrylił( nie może zrobić się twardy). Gdy syrop będzie gotowy dodać do niego jabłka i poddusić. Gdy jabłka będą miękkie dodać cynamon, rodzynki i płatki migdałowe. Jabłka odstawić do przestudzenia( jeśli jabłka są zbyt wilgotne można dodać do nich np. bułkę tartą, żeby je zagęścić). W tym czasie przygotować kruszonkę z 1 szklani mąki, 1 szklanki cukru i 12,5 dag masła lub margaryny. Kruszonkę zawinąć w folię aluminiową i włożyć do zamrażalnika.
Kruche ciasto wyjąć z zamrażalnika, rozwałkować, wylepić nim dno i boki tortownicy, dno nakłuć widelcem. Na ciasto wyłożyć jabłka, następnie zetrzeć kruszonkę wyjętą z zamrażalnika. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 40 minut.

Komentarze

  • 0
    10547441_831219136896373_3580794721243242267_n
    Opublikowano

    iwa643

    apetyczny
  • 0
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Do kawy,którą właśnie piję.....ale bym zjadła:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    wygląda wspaniale :)
  • 5
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Przepyszne ciasto:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka214

    smaczne
  • 2
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    śliczna Ci wyszła
  • 0
    original
    Opublikowano

    niciapn

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Wierzch wyglada kuszaco!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    wygląda super
  • 1
    original
    Opublikowano

    marzencia2007

    super ;) aż szkoda że teraz jestem na diecie :|
  • 1
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    jaka piękna
  • 0
    original
    Opublikowano

    Wafelek2601

    Naprawdę pyszna, polecam przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    bardzo lubię
  • 0
    original
    Opublikowano

    Dorota59

    przepiękna
  • 0
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    pyszna szarlotka

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !