Sposób przygotowania

Drożdże utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, śmietanę, drożdże i dokładnie wyrobić ciasto. Z ciasta zrobić kulę i włożyć do zimnej wody. Gdy wypłynie na wierzch, osączyć, rozwałkować w prostokąt. Na ciasto wyłożyć masę makową, wyrównać i zwinąć w rulon. Ciasto zawinąć w pergamin tak aby pozostawić między ciastem a pergaminem wolną przestrzeń. Włożyć do wąskiej formy nakłuć wykałaczką w kilku miejscach i pozostawić do wyrośnięcia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temp 170 stopni na złoty kolor.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Łukasz15

    Uwielbiam zawijanego makowca
  • 1
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Niedługo będę piekła takie makowce na Święta.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !