Sposób przygotowania

Wieczorem wszystkie składniki włożyć do miski wg kolejności: cukier, pokruszone drożdże, roztrzepane jajka, olej i mleko. Nie mieszać. Przykryć ściereczką i pozostawić na noc. Następnego dnia dodać bakalie oraz przesianą mąkę oraz szczyptę soli. Dokładnie wymieszać, można wyrobić chwilę. Posypać kruszonką. Zostawić na 0,5h do wyrośnięcia. Włożyć do piekarnika na ok. 1h w temp. ok. 160*C.
Moja rada: W trakcie pieczenia, po ok. 30-40 min. przykrywam wierzch ciasta pergaminem lub folią aluminiową, aby wierzch za bardzo się nie przypiekł. Po upieczeniu sprawdzamy patyczkiem czy ciasto nie jest przypadkiem surowe, patyczek ma być suchy:))
Kruszonka: Masło ucieramy z cukrami. Dodajemy po trochu mąkę. Palcami tworzymy kruszonkę.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    MAŁGORZATA108

    Narbiłam sobie apetytu, czytając ten przepis i patrząc na zdjęcie.
  • 2
    original
    Opublikowano

    Krystyna32

    pyszne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    mirosława4

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ewelina38

    ależ wyrosła :) i pewnie jest pyszna
  • 0
    original
    Opublikowano

    Justyna28

    lubię:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !