Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek z pierogami faszerowanymi białą kiełbasą

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Coraz bliżej święta wielkanocne i coraz bardziej zastanawiamy się nad tym co i jak podać w tym czasie na stół. Kto nie boi się takiego eksperymentu, może skorzystać ze szczegółowego przepisu.

Składniki:

Składniki na zupę:

marchew 4 sztuki
pietruszka 2 sztuki
seler korzeniowy 1 sztuka
por 1 sztuka
cebula 1 sztuka
grzyby suszone 2 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
Ziele angielskie całe XXL 4 sztuki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 4 sztuki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
żurek 500 mililitrów

Ciasto:

mąka 250 gramów
masło 1 łyżeczka
wrzątek 150 mililitrów

Farsz:

kiełbasa biała 2 sztuki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek z pierogami faszerowanymi białą kiełbasą

Włoszczyznę obieramy, zalewamy wodą (2 cm ponad powierzchnię warzyw), dodajemy sól (1/2 łyżeczki), ziarna czarnego pieprzu, liście laurowe, ziele angielskie, 2 kapelusze prawdziwków, gotujemy na wolnym ogniu przez 2 godziny( po godzinie marchew wyławiamy i kroimy w talarki).

Wywar przecedzamy przez drobne sito.

Do bulionu warzywnego wlewamy żur, dodajemy majeranek, zagotowujemy i zabielamy śmietaną. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Pierogi:

Z kiełbasy wyciągamy farsz, lekko doprawiamy majerankiem. Wyrabiamy z odrobiną ciepłego bulionu warzywnego.

We wrzątku roztapiamy masło, wlewamy do mąki i przy pomocy noża mieszamy. Kiedy lekko ostygnie, dłonią wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.

Ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy koła. Na środek każdego umieszczamy farsz, zlepiamy ciasto.

Gotujemy w osolonym wrzątku, 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak