Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek z kaszanką

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kaszanka ok40 dag
kiełbasa wiejska ok 30 dag
czosnek 1-2 ząbki
zakwas ok 1 szkl
jajko 3-5 szt
Liść laurowy suszony Prymat
majeranek
sól
pieprz
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek z kaszanką

Do gotowania postawić ok 2 i 1/2 l wody. Dodać pokrojoną i przesmażoną wędlinę. Czosnek drobno pokroić i przesmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodać do zupy, dodać tez liść laurowy. Zagotować i zmniejszyć ogień.

Włożyć część kaszanki razem z osłonką i ogrzewać ok 15 min gdy kaszanka będzie ugrzana wyjąć i pokroić na kawałki. Trzeba pilnować bo kaszanka może pękać. Resztę kaszanki obrać z osłonki, pokroić i wrzucić do garnka . Zagotować. Dodać zakwas majeranek i doprawić do smaku.
Jajka ugotować na twardo obrać i dowolnie pokroić.
Na talerzu położyć pokrojoną kaszankę i jajka.
Zalać żurkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 28.05.2017 22:24
fajny pomysł
w mojej kuchni 19.05.2017 21:03
ale pomysł na kaszanke w żurku
Ola1young 19.05.2017 18:51
nie jadłam jeszcze żurku z kaszanką
dodi 19.05.2017 15:09
w takim połączeniu to nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak