Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek z kapustą

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Żurek z kapustą. Na ten przepis natknęłam się zupełnie przypadkiem. Zaskoczyło mnie takie połączenie smaków i koniecznie musiałam go wypróbować. Smak podobny do kapuśniaku. Nam osobiście bardzo smakowało. Przepis nieco zmieniony. Polecam.

Składniki:

zakwas na żur 1 szklanka
wywar z kiełbasy 1 litr
kapusta biała 20 dag
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
ziele angielskie 2 sztuki
cebula 1 sztuka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
majeranek 2 szczypty
ziemniak 1 sztuka
kiełbaski wieprzowe 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek z kapustą

Kapustę kroimy w wąskie paski (u mnie skrojone na maszynce do wędlin).
Zagotuj wywar, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pokrojony w kostkę ziemniak i kapustę.
Cebulę razem z kiełbasą kroimy w kostkę smażymy na złoty kolor i przekładamy do zupy.
Gdy warzywa będą miękkie zalewamy wszystko zakwasem na żur.
Dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
Gotować kilka minut.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Ja swój żurek podałam z chipsami z kiełbasy.

SMACZNEGO.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak