Przepis i sposób przygotowania na: Żur wielkanocny z grzybami leśnymi i białą kiełbasą
Żur wielkanocny z grzybami to danie, które warto przygotować na świąteczny stół - ma wyjątkowy smak i aromat. Ten przepis na żur to również świetny sposób na podzielenie się kulinarnymi doświadczeniami z rodziną i przyjaciółmi, którzy odwiedzą nas w czasie świąt.
W garnku gotujemy 1 l wody, dodajemy kostkę grzybową, rozpuszczamy, wrzucamy suszone grzyby i gotujemy do miękkości. Ugotowane grzyby wyciągamy, kroimy w paski.
Na patelni na oleju smażymy pokrojony w paski boczek, pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek i dodajemy grzyby. Żurek rozprowadzamy dokładnie ½ l zimnej wody, wlewamy do gotującego się wywaru, mieszamy i gotujemy.
Następnie dodajemy podsmażone grzyby z boczkiem i cebulą.
Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w plastry białą kiełbasę i dodajemy do żurku. Tak przygotowany aromatyczny żurek doprawiamy do smaku chrzanem i przyprawami.