Chrzanowa zupa krem na Wielkanoc

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Chrzan to bez wątpienia jeden z produktów, który kojarzy nam się z Wielkanocą. A chrzanowa zupa to wręcz obowiązkowe danie na świątecznym stole!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • por (biała część)

    2 sztuki
  • słodka cebula

    2 sztuki
  • korzeń pietruszki

    1 sztuka
  • czosnek ząbki

    2 sztuki
  • ziemniaki

    2 sztuki
  • bulion warzywny Kucharek

    1 litr
  • śmietanka 30%

    200 mililitrów
  • serek kremowy

    1 opakowanie
  • chrzan tarty Smak

    1 słoik
  • boczek surowy

    100 gramów
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • jajka ugotowane na twardo

    4 sztuki
  • kapary całe Smak

    1 łyżka

Do smaku

  • majeranek suszony

  • pieprz biały mielony

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W garnku na maśle klarowanym smażymy pokrojone: cebulę, czosnek i pora, dodajemy pokrojone w kostkę: ziemniaki, pietruszkę, zalewamy rosołem warzywnym i gotujemy do miękkości warzyw.

Następnie wszystko dokładnie miksujemy, dodając serek, śmietanę i doprawiamy do smaku.

W misce łączymy posiekane: jajka, natkę pietruszki, kapary - doprawiamy do smaku i mieszamy.

Aromatyczna zupę krem chrzanowy podajemy z sałatką i przygotowanymi w piekarniku chipsami z boczku.  

Kucharek_pl
Do przygotowania dania warto wykorzystać serek kremowy o smaku pieczarkowym.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat