Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z porów z chrupiącym boczkiem

5.0
(40)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Bardzo smaczna, syta zupa z porów z dodatkiem chrupiącego boczku, prażonych ziaren słonecznika i świeżego szczypiorku. Spróbujcie!

Składniki:

Na zupę:

por (białe części) 4 sztuki
cebule 2 sztuki
czosnek 3 ząbki
ziemniaki 2 sztuki
rosół z kury Kucharek 1 litr
serek kremowy 100 gramów
śmietanka 30% 200 mililitrów
boczek 200 gramów
szczypiorek 1 pęczek
słonecznik ziarna 1/2 szklanki
oliwa aromatyzowana porem 1/2 szklanki
masło klarowane 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z porów z chrupiącym boczkiem

Obrać z łupin czosnek i cebulę. Pokroić białe części pora w paski, cebulę w kostkę, ząbki czosnku w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.

W dużym garnku na maśle usmażyć cebulę, pory, czosnek. Dodać pokrojone ziemniaki, wlać rosół i ugotować do miękkości warzywa.

Pokroić  w kostkę boczek. Boczek usmażyć na rozgrzanej patelni na chrupko. Przełożyć na ręcznik papierowy.  Zupę zmiksować na jednolity krem, dodając serek i śmietanę.

Posiekać szczypiorek. Uprażyć pestki słonecznika.

Krem doprawić do smaku, podać z chrupiący boczkiem, oliwą porową, szczypiorkiem i pestkami słonecznika.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak