Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z młodej kapusty
Warzywa obieramy ze skórek. Następnie marchewkę i pietruszkę kroimy w talarki, ziemniaki w dużą kostkę, seler przecinamy na pół, a natkę siekamy. Ze strąków groszku wyciągamy ziarna.
Wszystko zalewamy zimną wodą (tak około 1,5 litra), dodajemy ziele angielskie, gałązkę lubczyku, liść laurowy, płaską łyżeczkę soli. Zagotowujemy i zmniejszamy płomień. Gotujemy przez 15 minut.
W tym czasie sparzamy pomidory, kroimy na 16-stki (usuwamy stwardniałą część). Kapustę grubo szatkujemy. Po 15 minutach usuwamy z garnka pietruszkę, seler i lubczyk.
Dodajemy kapustę i gotujemy pod przykryciem przez kolejne 15 minut (na średnim ogniu). Po tym czasie dodajemy pomidory i makaron. Gotujemy do jego miękkości.
Na rozgrzane masło wsypujemy mąkę i chwilę smażymy. Dolewamy jedną chochelkę wywaru z zupy i dokładnie całość rozrabiamy. Przelewamy do zupy i zagotowujemy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.