Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z krewetek i papai

5.0
(17)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Mamy tutaj wielbicieli krewetek? My ubóstwiamy, dlatego pozwoliliśmy sobie na takie połączenie.

Składniki:

Składniki:

marchew 2 sztuki
korzeń pietruszki 2 sztuki
seler korzeniowy 1 sztuka
liście limonki kaffir 4 sztuki
krewetki mrożone 400 gramów
papaja 1 sztuka
mleko kokosowe 165 mililitrów
ryż 50 gramów

Porada

W przepisie użyliśmy mrożonych krewetek w pancerzu oraz papai.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z krewetek i papai

Jarzyny obieramy, zalewamy zimną wodą (1,2 litra), dodajemy krewetki, liście kaffiru, szczyptę soli i gotujemy na wolnym (od momentu zawrzenia), przez 40 min.

Wywar przecedzamy dodajemy papaję, mleko kokosowe i gotujemy przez kwadrans.

W tym czasie krewetki obieramy z pancerzy, usuwamy „czarną nitkę”, kroimy na kawałki.

Zupę blendujemy, dodajemy pokrojone krewetki i ryż. Gotujemy do jego miękkości.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 15.02.2019 12:53
Dzięki za fajną wypowiedz, a to prawda lubimy poznawać smaki innych narodowości,lubimy eksperymentować itp. Kiedyś byliśmy na pieczeniu barana i powiem ohyda, śmierdziało mięso niesamowicie ,było chyba źle przygotowane i tak baranina też odpada.Tak jak piszesz trzeba wszystkiego popróbować.;) Pozdrawiam
Bożena Matuszczyk 14.02.2019 14:03
Dziękuję za podpowiedz, bo do krewetek jakoś nie możemy się przekonać.;)
R'n'G Kitchen 15.02.2019 00:00
Czasami tak bywa. Niektórzy są też uczuleni na krewetki. U nas traumą jest natka kolendry. To chyba po wizycie w Gruzji. Czasami stosujemy, jednak wolimy nasiona, mają fajny, orzeźwiający smak. Najważniejsze jeść to, co lubi się. Nie na przekór. Choć lubimy eksperymenty, lubimy poznawać smaki. Ostatnio polowaliśmy na zupę albańską gotowaną na głowach baranich. Niestety nie udało się. A najlepiej jest spróbować, później dowiedzieć się co to było :D Pozdrawiamy ;)
Bożena Matuszczyk 13.02.2019 11:16
Krewetek nie lubię, ale przepis na tą zupę bardzo mi się podoba,zupka wygląda bardzo ciekawie apetycznie i na pewno jest bardzo smaczna.;)
R'n'G Kitchen 13.02.2019 23:35
Dziękujemy :* Fakt, nie każdy lubi krewetki. W zasadzie można zrobić bez nich, ewentualnie zmienić na ulubioną rybę. Polecamy czarnego dorsza.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak