Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa won ton wg Piotra Ogińskiego

5.0
(35)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Chińska zupa won ton - zobaczcie, jak ją zrobić! A jeśli lubicie kuchnię azjatycką, sprawdźcie przepis na wietnamską zupę rybną

Składniki:

Zupa:

wywar z kurczaka 800 mililitrów
czosnek 2 ząbki
imbir starty 10 gramów
chili 1 sztuka
Goździki całe Prymat 6 sztuk
olej sezamowy 2 łyżeczki
ocet ryżowy 30 mililitrów
sos sojowy 50 mililitrów

Won ton:

krewetki 200 gramów
mielona wieprzowina 200 gramów
imbir starty 5 gramów
zielona cebulka 1 sztuka
ocet ryżowy 20 mililitrów
olej sezamowy 1 łyżeczka
cebula 1/2 sztuki
sos sojowy 50 mililitrów
Pieprz biały mielony Prymat 2 łyżeczki
Przyprawa do dań kuchni chińskiej Prymat 2 łyżeczki
ciasto na won tony 1 opakowanie

Dodatki:

zielona cebulka
sałata rzymska

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa won ton wg Piotra Ogińskiego

Krewetki siekamy, po czym łączymy wraz z mięsem wieprzowym oraz resztą składników na won tony. Bulion doprawiamy czosnkiem, chili,  imbirem, goździkami, olejem z prażonego sezamu, octem ryżowym oraz sosem sojowym i gotujemy ok. 7-8 minut.

Gotowym farszem nadziewamy ciasto na wontony i sklejamy je w sposób pokazany na filmie.

Pierożki gotujemy w osolonej wodzie przez 5-7 minut.

Ugotowane won tony przekładamy do miski, zalewamy bulionem, dodajemy zieloną cebulkę oraz kapustę rzymską. 

A jeśli lubicie kuchnię azjatycką, sprawdźcie przepis na wietnamską zupę rybną

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak