Przepis i sposób przygotowania na: Zupa szczawiowa z kaszą jaglaną i smażonymi ziemniakami
Szczaw umyć, odsączyć i drobno pokroić - przełożyć na patelnię z rozpuszczonym masłem i udusić do chwili, aż szczaw zmieni kolor i znacznie zmniejszy objętość.
Zagotować wywar warzywny, dodać szczaw i całość doprawić warzywną przyprawą uniwersalną. Gotować na niewielkim płomieniu przez 15 minut, a następnie doprawić czosnkiem granulowanym i pieprzem.
Ziemniaki podgrzać na patelni, na mieszaninie masła i oleju, podlewając niewielką ilością wody, aby zmiękły. Następnie smażyć, niezbyt często mieszając, aby pod nimi wytworzyła się zrumieniona chrupiąca warstwa.
Do przygotowanej zupy dodać kaszę jaglaną rozdrobnioną widelcem i całość podgrzać. Rozlać do talerzy, a następnie dodać kilka łyżek smażonych ziemniaków.