Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos koperkowy

5.0
(46)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Aromatyczny, gęsty sos-krem koperkowy z ziemniakami i jajkiem to propozycja dla wszystkich, którzy uwielbiają smak koperkowych potraw. Można go przygotować o każdej porze roku i zawsze wspaniale smakuje. 

Składniki:

Zupa

masło 50 gramów
cukier 3 łyżki
biały ocet winny 2 łyżki
mąka pszenna 50 gramów
bulion wołowy 1/2 litra
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
Ziele angielskie mielone Prymat 1/2 łyżeczki
śmietanka 30% 200 mililitrów
śmietana 18% 200 mililitrów
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
posiekany koperek 3 garście

Dodatki

ziemniaki ugotowane 2 sztuki
jajko ugotowane na twardo 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Sos koperkowy

1. W garnku rozpuść masło, wsyp cukier i dodaj biały ocet winny. 1

2. Całość gotuj w międzyczasie mieszając aż do rozpuszczenia cukru.

3. Delikatnie zmniejsz temperaturę, dodawaj mąkę i mieszaj trzepaczką, by zapobiec powstaniu grudek.

4. Stopniowo wlewaj zimny bulion i ciągle mieszaj.

5. Dodaj sól, pieprz i ziele angielskie.

6. Gotuj przez ok. 20 minut.

7. Po tym czasie wlej śmietankę 30%, śmietanę 18% oraz dopraw gałką muszkatołową.

8. Dodaj drobno posiekany koperek. Pamiętaj by nie używać łodyg kopru.

9. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem,

Podawaj z gotowanymi ziemniakami i gotowanym jajkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak