Przepis i sposób przygotowania na: Zupa pomidorowa z fasolą i makaronem
W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Smażymy na średnim ogniu aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy pomidory z puszki i dusimy aż część płynów odparuje. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i podsmażamy selera pokrojonego w plasterki. Do pomidorów dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy kilka minut po czym zalewamy rosołem. Doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę miksujemy.
Do zupy dodajemy zioła, makaron i podsmażonego selera i gotujemy aż makaron będzie miękki ok. 10-15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy odsączoną fasolkę i gotujemy jeszcze kilka minut.
Przed podaniem posypujemy zupę tartym parmezanem i listkami świeżej bazylii.
Możemy podawać ze świeżym pieczywem.