Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ogórkowo-pomidorowa
Dwie zupy w jednej? Jak najbardziej! Ten przepis to połączenie zupy pomidorowej z ogórkową, dlatego miłośnicy tych dwóch dań na pewno będą zachwyceni!
1. Mięso zalewamy zimną wodą (2 litry), dodajemy obraną włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie i płaską łyżeczkę soli. Gotujemy aż mięso i warzywa będą miękkie, wyciągamy z wywaru.
2. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do wywaru razem z pokrojoną marchewką i mięsem oddzielonym od kości. Gotujemy ziemniaki do miękkości.
3. Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach, wrzucamy do zupy razem z koncentratem pomidorowym. Gotujemy przez 15-20 minut.
4. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekanym koperkiem.