Przepis i sposób przygotowania na: ZUPA “KREWETKOWA”
Zalewamy całość wodą, zagotowujemy i zmniejszając ogień gotujemy przez około jedną godzinę (im dłużej i na mniejszym ogniu, tym wywar jest bardziej aromatyczny) na wpół przykryte pokrywką. Po godzinie odparuje mniej więcej połowa płynu i będziemy mieli aromatyczny wywar.
Dodajemy 100 ml mleczka kokosowego, 2 łyżki sosu rybnego (jeśli nie mamy takiego, po prostu doprawiamy solą – zupa będzie po prostu mniej aromatyczna) i posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy kilka minut i gotowe – możemy serwować i jeść.
Zostanę może wyklnięty przez kucharzy, że nie zalecam odcedzania zupy ze skorupek, ale według mnie całość wygląda obłędnie i w zamian za ten widok można się trochę pomęczyć na talerzu. Poza tym, kawałki imbiru, chili czy czosnku na łyżce – po prostu pychotka. Oczywiście, jeśli chcecie możecie to zrobić.