Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem groszkowo-szpinakowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

groszek mrożony 450 g
szpinak mrożony 450 g
marchew 2 szt
pietruszka 2 szt
kapusta włoska 1/8 główki
cebula 1 szt
sól i pieprz
masło 1 łyżka
ząbki czosnku 3 szt
ser feta 100 g
ziele angielskie 3 ziarna
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt

Porada

Zamiast sera zupę można podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem groszkowo-szpinakowa

Kroki postępowania

1
Włoszczyznę obrać i opłukać, zalać ok.1,5 l wody, dodać przyprawy . Cebulę obrać i przypalić dodać do garnka z warzywami i gotować przez 30 minut wywar. Kiedy warzywa są już miękkie odcedzić warzywa na sicie. Bulionu warzywnego powinniśmy mieć ok 1 l.
Krok 1 - Zupa krem groszkowo-szpinakowa foto
2
Bulion postawić na ogniu i do gotującego się wrzucić mrożony. groszek, od zagotowania powinien się gotować 2 minuty
Krok 2 - Zupa krem groszkowo-szpinakowa foto
3
Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć szpinak, dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie szpinak przełożyć do bulionu z groszkiem i wszystko dokładnie zmiksować blenderem , ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Zupę podawać z serem feta pokrojonym w kosteczkę. Smacznego!
Krok 3 - Zupa krem groszkowo-szpinakowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna Kryla 01.02.2018 12:08
Dziękuję:)
jagoda5913 02.06.2017 20:59
Fajna zupka
Ewa Wojtaszko 02.06.2017 16:30
uwielbiam i szpinak i groszek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak