Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa gyros

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Zupa z karkówką i kaszą bulgur o smaku gyros, dla wszystkich tych, którzy kochają takie smaki.

Składniki:

karkówka wieprzowa 350 gramów
cebula 1 sztuka
ząbki czosnku 4 sztuki
papryka zielona 0.5 sztuki
papryka żółta 0.5 sztuki
papryka czerwona 0.5 sztuki
pieczarki 100 gramów
grzyby shimeji 50 gramów
przyprawa gyros 20 gramów
puszka kukurydzy 1 puszka
bulion warzywny 1.2 litra
kasza bulgur 100 gramów
śmietana 18% 2 łyżki
mąka 1 łyżka

Porada

W przepisie użyliśmy małej puszki kukurydzy.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa gyros

Mięso kroimy w słupki, podobnie papryki.
Pieczarki w plasterki.
Cebulę i czosnek siekamy.
Grzyby shimeji oddzielamy.

Kukurydzę wraz z zalewą wlewamy do bulionu warzywnego, gotujemy.

W tym samym czasie mięso przyprawiamy przyprawą. Następnie dodajemy pozostałe składniki, smażymy przez chwilę by aromaty się przegryzły.
Całość dodajemy do bulionu. Gotujemy przez 20 min razem z kaszą.
Mąkę łączymy ze śmietaną, dodajemy do zupy, podgrzewamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak