Przepis i sposób przygotowania na: Zrazy wołowe z sosem pieczeniowym ciemnym i kluskami śląskimi
Zrazy wołowe podawane z kluskami, to danie charakterystyczne dla kuchni śląskiej. W tym przepisie wykorzystano gotowe kluski śląskie, które możecie kupić w niemal każdym sklepie. Jeśli jednak macie więcej czasu - sięgnijcie po przepis na kluski śląskie i zróbcie je samodzielnie. Ten przepis jest niezwykle łatwy w przygotowaniu i warto wykorzystać go wtedy, gdy planujecie przygotować szybki ale uroczysty obiad dla najbliższych. Wołowina i przygotowane z niej zrazy wołowe z dodatkiem ogórka kiszonego, to szlachetny gatunek mięsa, dlatego jego dodatek w obiedzie spotka się z zachwytem gości. Koniecznie podajcie je z sosem pieczeniowym ciemnym Kucharek, który przygotujecie zaledwie w kilka minut, odmieniając tym samym cały smak dania!
Sposób przygotowania:
1. Na maśle klarowanym podsmażamy cebule i boczek pokrojony w drobną kostkę.
2. Mięso rozbijamy tłuczkiem na cienkie plastry, smarujemy musztardą i oprószamy przyprawą do potraw Kucharek.
3. Na mięso nakładamy cebulę z boczkiem, kawałek ogórka i zwijamy dokładnie tworząc roladki, możemy spiąć wykałaczkami.
4. Przygotowane zrazy oprószamy mąką i smażymy na smalcu z każdej strony na złoty kolor. Warto smażyć je w głębokim rondlu.
5. Podsmażone zrazy zalewamy wodą, przykrywamy i dusimy do miękkości.
6. Gotowe zrazy podajemy z rozrobionym sosem pieczeniowym ciemnym Kucharek, kluskami śląskimi i sałatką z czerwonej kapusty z jabłkiem. Dekorujemy pietruszką.