Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki pieczone w rękawie foliowym
Ziemniaki z piekarnika w rękawie są doskonałe do chłodników, pieczonej lub smażonej kiełbaski, jajek sadzonych lub same tylko z miską zieleniny i jogurtu.
Do przyprawienie ziemniaków pieczonych w rękawie możesz również użyć płynnej marynaty Prymat. Taka marynata zapewni smak i aromat daniu i jest uniwersalna - zarówno do mięs jak i warzyw.
Ziemniaki obrać (lub zostaw w skórce, jeśli jest cieniutka), obtocz w oleju, posyp przyprawą, pokrojoną cebulą i boczkiem wędzonym. Dodaj zgniecione ząbki czosnku w łupinkach.
Boczek możesz pominąć. Wymieszaj tak, by przyprawa i dodatki pokryły ziemniaki równomiernie.
Przełóż do rękawa foliowego do pieczenia lub żaroodpornego naczynia z pokrywką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz 45 minut do 60 minut. Zależy od wielkości kartofli.