Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka z kaszą i kiszoną kapustą
Wkładamy do dużego naczynia i przygotowujemy marynatę.
Do małego naczynia wlewam oliwę z oliwek i dodaję wszystkie przyprawy. Czosnek rozgniatam w prasce, a cebulę kroję w średnie plastry. Wszystko łączę i pozostawiam na godzinę w lodówce.
W trakcie przygotowuję sos, który robi się błyskawicznie:) W 300 ml zimnej wody rozrabiam Sos Pieczeniowy ciemny lub jasny - w zależności od naszych upodobań. Ja np. wolę jasny, mój mąż ciemny, więc często idę na kompromis :)
Rozrobiony płyn mieszam na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Kiedy sos zgęstnieje jest gotowy do spożycia
.
W tym czasie żeberka nabierają nie tylko barwy, ale i aromatu i smaku. Wykładam całość do naczynia żaroodpornego i wkładam do piekarnika na ok. 70-80 minut w 180-190 stopniach.
Surówka z kapusty nie wymaga zbyt dużo wysiłku, więc spokojnie przygotowuję ją w trakcie pieczenia mięsa. Kiszoną kapustą moczę w wodzie ( jeśli jest bardzo kwaśna) jeśli nie lekko ją kroję i wkładam do naczynia. Dodaję oliwę z oliwek, cukier, pieprz i kminek. Wszystko mieszam i odstawiam do czasu konsumpcji:) Często dodaję też odrobinę cebulki szalotki, ale nie jest to konieczne.
Kiedy widzimy, że zbliża się koniec pieczenia mięsa gotujemy kaszę.
Smacznego :)