Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka z kaszą i kiszoną kapustą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Marynata

oliwa 4 Łyżki
sól do smaku 1 Szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 0,5 łyżeczki
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki

Mięso

żeberka wieprzowe

Sos

Sos pieczeniowy ciemny 1 torebka

Kasza

kasza gryczana 2 torebki

Surówka

kapusta kiszona 300 gram
cukier drobny 1 łyżeczka
kminek Prymat 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
oliwa 1 łyżka

Porada

Kaszę posypujemy zielonym koperkiem lub szczypiorkiem. Akcent zielonego mile widziany na każdym talerzu

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka z kaszą i kiszoną kapustą

Żeberka umyć w zimnej wodzie i osuszyć. Można pokroić na dowolne kawałki lub zostawić w kawałku. Ja zawsze kroję.
Wkładamy do dużego naczynia i przygotowujemy marynatę.
Do małego naczynia wlewam oliwę z oliwek i dodaję wszystkie przyprawy. Czosnek rozgniatam w prasce, a cebulę kroję w średnie plastry. Wszystko łączę i pozostawiam na godzinę w lodówce.

W trakcie przygotowuję sos, który robi się błyskawicznie:) W 300 ml zimnej wody rozrabiam Sos Pieczeniowy ciemny lub jasny - w zależności od naszych upodobań. Ja np. wolę jasny, mój mąż ciemny, więc często idę na kompromis :)
Rozrobiony płyn mieszam na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Kiedy sos zgęstnieje jest gotowy do spożycia
.
W tym czasie żeberka nabierają nie tylko barwy, ale i aromatu i smaku. Wykładam całość do naczynia żaroodpornego i wkładam do piekarnika na ok. 70-80 minut w 180-190 stopniach.

Surówka z kapusty nie wymaga zbyt dużo wysiłku, więc spokojnie przygotowuję ją w trakcie pieczenia mięsa. Kiszoną kapustą moczę w wodzie ( jeśli jest bardzo kwaśna) jeśli nie lekko ją kroję i wkładam do naczynia. Dodaję oliwę z oliwek, cukier, pieprz i kminek. Wszystko mieszam i odstawiam do czasu konsumpcji:) Często dodaję też odrobinę cebulki szalotki, ale nie jest to konieczne.

Kiedy widzimy, że zbliża się koniec pieczenia mięsa gotujemy kaszę.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata92 25.01.2017 09:47
Bardzo dobre ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak