Przepis i sposób przygotowania na: Zawijaski Eli z okonia morskiego z szaszłykami ziemniaczanymi
Przygotowanie ryb
Z ryb zeskrobać łuski, usunąć płetwy i głowy. Okonie morskie dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Wymieszać olej z pomidorów, sos sojowy, przyprawę do ryb, zioła prowansalskie i pieprz. Powstałą marynatą posmarować filety i włożyć je w zamkniętym pojemniku do lodówki na 6 godzin.
Przygotowanie zawijasków
Pomidory obrać ze skórki. Natkę pietruszki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i posiekać.
Zawijaski piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C i piec około 15-20 minut, w zależności od wielkości ryb.
Przygotowanie szaszłyków ziemniaczanych
Wymieszać olej z ziołami prowansalskimi, czosnkiem granulowanym, przyprawą do fasoli, solą i pieprzem. Przestudzone ziemniaczki włożyć do miski, wlać olej z przyprawami i dokładnie wymieszać, żeby całe pokryły się przyprawami.