Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zawijana focaccia paprykowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto drożdżowe surowe 460 g
papryka czerwona 1 duża
ocet winny 1 łyżeczka
pieprz
oregano 2 łyżeczki
cebula biała 2 duże
sól 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Zawijana focaccia paprykowa

Kroki postępowania

1
Piekarnik rozgrzać do 200*C. Rozciętą, polaną oliwą, posypaną pieprzem i solą paprykę wstawić do piekarnika aż skórka się zmierzwi i lekko brązowi. Następnie ściągnąć skórkę i miąższ zmiksować z octem balsamicznym. Dodać oregano. Cebulę pokroić na piórka.
Wyrobione ciasto (np. na pizzę - z każdym niesłodzonym ciastem drożdżowym wyjdzie świetnie) podzielić na dwie części i bardzo cienko rozwałkować na prostokąty.
Krok 1 - Zawijana focaccia paprykowa foto
2
Posmarować musem, posypać cebulą, zawinąć roladę.
Krok 2 - Zawijana focaccia paprykowa foto
3
... pokroić na plasterki i rozłożyć na płaskiej blasze z dużymi odstępami. Odstawić jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia...
Krok 3 - Zawijana focaccia paprykowa foto
4
a następnie upiec w temperaturze 190*C przez ok. 20-15minut aż się przyrumienią.
Jest niezastąpioną przekąską w czasie kolacji lub na imprezach na wolnym powietrzu! Polecam serdecznie!!!:)))
Krok 4 - Zawijana focaccia paprykowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 08.02.2014 15:22
Ciekawy i apetyczny pomysł.
monikaT83 07.02.2014 23:44
super pomysł:) zwijanej focacci jeszcze nie robiłam:)
Milka100 07.02.2014 22:01
rewelacyjny pomysł
ada.la 07.02.2014 21:40
ciekawy przepis
Małgorzata9 07.02.2014 21:33
lubię takie cudeńka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak