Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka makaronowo migdałowa

5.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Letnia zapiekanka z masą migdałową, makaronem świdry i owocami sezonowymi. Do zapiekanki zrobiłam pyszny sos jeżynowy, który idealnie pasuje. Makaron polecam nie tylko w wersji wytrawnej, ale też na słodko.

Składniki:

Składniki:

migdały 1 szklanka
woda 2 łyżki
makaron świderki 200 gramów
budyń 4 łyżki
cukier trzcinowy 4 łyżki
borówki 100 gramów
maliny świeże 100 gramów
jeżyny 300 gramów
migdały blanszowane 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka makaronowo migdałowa

Migdały zalewam gorącą wodą i odstawiam na 30 minut. Zdejmuję z nich skórkę i zalewam je dwoma szklankami wody mineralnej, odstawiam na noc. Na drugi dzień miksuję blenderem dolewam kolejną szklankę wody. Przelewam na sitko wyłożone gazą i odsączam mleko kokosowe. Mleko wykorzystuję do koktajli. Pozostały miąższ po zmiksowaniu migdałów nie wyrzucam tylko wykorzystuję do zapiekanki. Nie odciskam mocno bo zależy mi żeby masa nie była sucha. Dodaję do niej budyń, cukier dwie łyżki i mieszam. Makaron gotuję al dente mieszam z masą migdałową i wykładam do naczynia do zapiekania. Wkładam do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na 30 minut góra-dół. 200 g jeżyn przekładam do rondelka, dodaję dwie łyżki cukru i gotuję na wolnym ogniu aż sos zrobi się gęsty. Przecieram go przez sitko, bo nie lubię pestek. Po wyjęciu z piekarnika wylewam sos na zapiekankę, dekoruję owocami i migdałami oraz miętą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 22.07.2018 19:40
Pyszności ;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak