Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas żurkowy pszenno-żytni z chlebem razowym
Czerstwy /najlepiej suchy/ chleb zakwasowy pokroić w kosteczkę, paseczki lub pokruszyć na mniejsze kawałki.
Do dużej (2L) butelki lub czystego wyparzonego słoika wlać wodę i dodać czerstwy chleb, ponacinane ząbki czosnku, ziele angielksie i listki laurowe - odstawić na kilka minut, aż chleb namoknie.
Przez lejek wsypać mąkę żytnią wymieszaną z pszenną graham - naczynie szczelnie zamknąć i bardzo intensywnie potrząsać do czasu, aż cała mąka połączy się z ciepłą wodą i powstanie jednolita zawiesina.
Otworzyć naczynie, nakryć kawałkiem gazy lub ręcznika papierowego i zabezpieczyć gumką. Odstawić w dość ciepłe miejsce na kilka dni.
Codzienne 1-2 razy wymieszać rawartość poprzez potrząsanie naczyniem.
Zakwas jest gotowy, kiedy ma wyraźny kwaśny smak i zapach - przed użyciem przecedzić. Nadmiar przechowywać w lodówce.