Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakwas mieszany serwatkowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda ciepła 1 litr
mąka żytnia pełnoziarnista 3/4 szkl.
mąka pszenna 1/2 szkl.
mąka owsiana do smaku
serwatka 1/2 litra

Porada

Taki zakwas nadaje się zarówno do przygotowania zup, jak i jako dodatek smakowy do domowego pieczywa.

Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas mieszany serwatkowy

Duży słój wymyć dokładnie i wyparzyć.
Wsypać mąkę żytnią i zalać ciepłą wodą - wymieszać wyparzoną łyżką drewnianą. Wierzch słoika zabezpieczyć 2-3 razy złożoną gazą i gumką.
Słoik odstawić na kilka dni w ciepłe miejsce - mieszać 2-3 razy dziennie koniecznie wyparzoną na świeżo łyżką.

Kiedy zakwas będzie już średnio kwaśny dodać serwatkę wymieszaną z mąką pszenną i owsianą - dokładnie wymieszać, obwiązać gazą i pozostawić jeszcze na 2-3 dni w temp. pokojowej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 29.03.2016 13:36
Jasne, że serwatka ;) Myślałam wczoraj do czego wykorzystać dużą ilość maślanki i stąd ten błąd ;)
Skotka 28.03.2016 16:50
Takiego nie robiłam. Ma być serwatka czy maślanka?
Czyki 28.03.2016 16:45
Musze koniecznie spróbować:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak