Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakwas gryczany szczepiony kwasem z kapusty

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka gryczana 2,5 szkl.
woda letnia 2,5 szkl.
kwas z kapusty 1 łyżka

Porada

Zakwasu gryczanego można użyć zarówno do przygotowania chleba na zakwasie jak i do żurku.

Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas gryczany szczepiony kwasem z kapusty

Mąkę podzielić na 5 równych porcji.
Jedną porcję mąki zalać w dużym wyparzonym słoiku taką samą ilością letniej wody, dokładnie wymieszać i dodać kwas z kapusty. Ponownie wymieszać.
Słoik nakryć spodkiem i odstawić w cieple miejsce (np. obok kaloryfera) na dobę.

Po tym czasie ponownie dodać pół szkl. mąki i pół szkl. letniej wody i dokładnie wymieszać. Nakryć spodeczkiem i odstawić na dobę.
Czynności powtarzać w odstępach 24 godz. aż do wyczerpania składników.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak