Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakręcone tiramisu

5.0
(26)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Moja rolada tiramisu przybrała nieco inną, mniej spotykaną, ale jakże efektowną formę. Deser rodem ze słonecznej Italii na bazie kawy, migdałowego likieru i śmietanowego kremu smakuje obłędnie i świetnie wygląda na talerzu, co sprawia, że bardzo szybko znika pozostawiając na twarzach gości uśmiech.

Składniki:

Biszkopt:

jajko 6 sztuk
cukier waniliowy 3 łyżeczki
cukier 100 gramów
mąka pszenna 90 gramów
proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki
kakao 15 gramów

Krem:

żółtko jajek 4 sztuk
cukier puder 6 łyżek
serka mascarpone 250 gramów
śmietana 36% 500 mililitrów

Poncz:

wrzątek 200 mililitrów
kawa rozpuszczalna 3 łyżki
amaretto 60 mililitrów
wódka 50 mililitrów
aromat migdałowy 7 mililitrów

Dodatkowo:

kakao 6 szczypta
kulki czekoladowe 12 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Zakręcone tiramisu

1. Biszkopt:
Żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, połączyć z masą i całość dokładnie wymieszać szpatułką. Gotowe ciasto wylać na blaszkę o wymiarach 36x30cm i piec około 13-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić.

2. Krem:
Każde jajko zanurzyć w szklance z wrzątkiem na około 10 sekund aby pozbyć się ryzyka salmonelli. Żółtka z cukrem pudrem utrzeć mikserem na bardzo gładką masę, dodać stopniowo mascarpone i ubijać, aż krem będzie miał jednolitą kremową konsystencję. Następnie dodać śmietanę ubitą na sztywno i całość dokładnie wymieszać szpatułką. Krem przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego.

3. Poncz:
Zaparzyć kawę, następnie ją ostudzić i przelać do miseczki, dodać amaretto, wódkę, aromat migdałowy i dokładnie wymieszać.

4. Składanie ciasta:
Na biszkopcie prostopadle do krótszego boku wycisnąć ze szprycy paski kremu o długości około 10cm. Następnie biszkopt zagiąć tak, aby przykrył całość i wycisnąć drugie „piętro” kremowych pasków, tym razem już troszkę krótszych. Ponownie zagiąć pozostałą część biszkoptu i udekorować wierzch resztą kremu. Na koniec ciasto oprószyć kakao i udekorować czekoladowymi ziarenkami kawy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Basiliana 23.11.2018 22:45
Bardzo pomysłowy sposób na uformowanie rolady:) Krem także wygląda apetycznie, bardzo lubię wersję z żółtkami.
Linka2107 23.11.2018 18:11
oj tak, polecam :)
Bożena Matuszczyk 23.11.2018 10:25
Ewelina pyszne i kuszące Twoje tiramisu.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak